Deepnude
Enkele mensen maken een besloten groep op Facebook waarin ze deepnudes (door artificiële intelligentie gemanipuleerde seksueel getinte beelden) van hun collega’s delen en ermee lachen.
Waar ligt de grens?
Een vrouw wordt op de hoogte gebracht van de groep en merkt dat er van zijzelf en enkele collega’s deepnudes zijn gemaakt, vergezeld van kwetsende commentaren. Deepnudes zijn realistisch lijkende naaktbeelden of beelden van een seksuele activiteit die zijn gemaakt aan de hand van artificiële intelligentie. Doordat beelden gemanipuleerd werden door middel van artificiële intelligentie, lijkt het alsof de vrouw en enkele collega’s uitgekleed zijn of naakt poseren. Het maken van zulke deepnudes is niet alleen een inbreuk op hun seksuele intregriteit, maar in dit voorbeeld ook een vorm van pesterijen. Door de deepnudes online te plaatsen, kunnen ze ook verder verspreid worden. Ongeacht wie de besloten groep en de deepnudes hebben gemaakt, draagt iedereen die in de groep zit of er kennis van heeft, een verantwoordelijkheid om deze vorm van digitaal seksueel geweld een halt toe te roepen.
RODE vlag
Het maken van deepnudes zonder toestemming van de afgebeelde persoon én die ook online plaatsen, vormt een inbreuk op hun seksuele integriteit. Voor leden van de groep lijkt dit misschien onschuldig, aangezien een deepnude bijvoorbeeld geen ‘echte’ naaktfoto is, maar voor de afgebeelde personen maakt dit onderscheid niet uit. De impact lijkt sterk op de impact en de gevolgen die slachtoffers van niet-gemanipuleerd digitaal seksueel beeldmisbruik ondervinden.
Waarom?
Basiscriteria Vlaggensysteem
We beoordelen het gedrag van de omstaanders: de leden van de besloten groep.
- Toestemming – De collega’s die lid zijn van de Facebookgroep kunnen weigeren om lid te zijn van deze groep, maar de getroffenen gaven geen toestemming dat er deepnudes van hen gemaakt worden.
- Vrijwilligheid – De omstaanders hebben een keuze, een getroffene niet.
- Gelijkwaardigheid – Het is een groep t.o.v. een paar individuen, die aanvankelijk niet op de hoogte waren.
- Competentie/functioneringsniveau – De collega’s die lid zijn van de Facebookgroep zouden er bewust van moeten zijn dat dit een vorm van digitaal seksuele intimidatie en geweld is.
- Gepast voor context – Het gaat om een werkcontext, waar pesterijen en seksuele intimidatie geen plaats hebben. Bovendien is het ook in een besloten groep noodzakelijk om respect te hebben voor elkaar.
- Impact – Deepnudes maken en verspreiden zonder toestemming is strafbaar. De gevolgen voor de getroffenen zijn vergelijkbaar met ‘echte’ seksueel getinte beelden die worden gemaakt en verspreid. Bovendien, door de beelden online te plaatsen, zijn ze moeilijker om te laten verwijderen.
Wat zegt de wet?
Zowel het zonder toestemming maken als het verspreiden van een deepnude is strafbaar volgens het Belgische Strafrecht. Het maken van een deepnude is een vorm van voyeurisme (artikel 417/8 Strafwetboek), terwijl het verspreiden van zo’n deepnude valt onder niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte inhoud (artikel 417/9 Strafwetboek). Voor zowel niet-consensuele verspreiding als voyeurisme is het niet belangrijk wat de intentie was van de plegers. Dus ook al maakten en deelden de collega’s in bovenstaande situatie de deepnudes als ‘grap’, het maken en verspreiden van deepnudes is strafbaar.