Seksuele berichten op het werk

Waar ligt de grens?

De werknemers die de mail hebben ontvangen, hebben hier niet om gevraagd. Bovendien is de relatie tussen werkgever en werknemer niet gelijkwaardig. Er is sprake van een machtsverschil, waardoor het voor een werknemer moeilijk kan zijn om grenzen te stellen en de werkgever aan te spreken, uit angst voor eventuele negatieve gevolgen. Deze situatie speelt zich af in de werkcontext. Het is aan de werkgever en het bedrijf om een veilig klimaat, vrij van seksueel grensoverschrijdend gedrag en intimidatie te vrijwaren. Het is in een werkcontext dus ongepast om seksuele berichten te sturen, ongeacht de functie van de verzender. 

Aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en intimidatie is een belangrijk onderdeel van het garanderen van welzijn op het werk. Wanneer iemand zich niet goed voelt op het werk of in aanraking komt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, moet die persoon weten waar die terecht kan voor ondersteuning en moet er een gepaste oplossing voorzien worden. 

GELE vlag

De werkgever heeft een wettelijke verantwoordelijkheid om werknemers tegen ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer te beschermen. Als leidinggevende heeft hij ook een voorbeeldfunctie. Ongewenste seksuele berichten van een leidinggevende kan de werksfeer onveiliger maken en de deur open zetten voor anderen om de sfeer verder te seksualiseren.

Waarom?

Basiscriteria Vlaggensysteem

We beoordelen het gedrag van de werkgever. 

  • Toestemming – De werkgever kiest om deze informatie te delen, er is geen toestemming van de medewerkers.  
  • Vrijwilligheid – Hij doet dit vrijwillig, zijn teamleden worden er onvrijwillig mee geconfronteerd.  
  • Gelijkwaardigheid – Er zijn machtsverschillen tussen werkgever en werknemers, waardoor het voor een medewerker moeilijk is om duidelijk een grens aan te geven en de werkgever aan te spreken.
  • Competentie/functioneringsniveau – Een werkgever moet weten dat deze intieme informatie niet met het team gedeeld wordt.  
  • Gepast voor context – Dit gedrag hoort niet thuis in de werkcontext.  
  • Impact –  Ook al gaat het hier om een eenmalige mail en is die mogelijks bedoeld als anekdote, de teamleden worden hier onvrijwillig mee geconfronteerd en kunnen zich geïntimideerd voelen. Voor de werkgever kan de impact ook een negatieve impact hebben als iemand deze informatie verder verspreidt.  

Wat zegt de wet?

Dit is een situatie van intimidatie op het werk die valt onder de Wet op het welzijn op het werk. Werknemers die berichten van de leidinggevende ontvangen, kunnen individueel of collectief een klacht indienen tegen de werkgever die hen niet heeft beschermd tegen dit soort gedrag. Zij kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon of een preventieadviseur (contactgegevens vermeld in het arbeidsreglement) voor een luisterend oor, ondersteuning en informatie.

Als gevolg van het Sociaal Strafwetboek (artikel 119) riskeert de werkgever ofwel een gevangenisstraf en/of een strafrechtelijke geldboete, ofwel een administratieve geldboete. Dit artikel bestraft immers iedereen die tegen werknemers tijdens de uitvoering van hun werk een daad van ongewenst seksueel gedrag, pesterijen of geweld stelt. Bovendien kunnen slachtoffers aanspraak maken op een schadevergoeding wegens ongewenst seksueel gedrag op het werk op basis van artikel 32decies van de Welzijnswet. 

Wat kan je doen?