Reageren als je zelf over iemands grenzen bent gegaan

Ben jij over iemands grenzen gegaan? Dan kan je hieronder meer informatie krijgen over hoe je jouw verantwoordelijkheid kan nemen en met je fout kan omgaan. 

Een luisterend oor

Zit je met vragen over je eigen gedrag of heb je nood aan een luisterend oor? Er zijn verschillende hulpdiensten die je daarbij kunnen ondersteunen. 

De schade beperken

Als je ontdekt dat jouw digitaal seksueel gedrag grensoverschrijdend is, stop er dan onmiddellijk mee.

Het is niet oké om zonder toestemming intieme foto’s of andere bestanden van anderen te bewaren, op te slaan of te delen met andere mensen. Verwijder de bestanden dus van je eigen toestellen en accounts en laat dit ook weten aan de betrokken persoon. 

Naar de getroffene toe

Wat je ook wilt doen om de schade die je met je gedrag hebt aangericht goed te maken bij de getroffene, zorg ervoor dat je hun behoeftes en wensen respecteert. De getroffene weet zelf het beste wat die nodig heeft. Wil die geen contact meer met jou? Respecteer dat dan.

Indien je wel contact hebt met de getroffene, erken dan dat je fout hebt gehandeld en dat je je bewust bent van de negatieve gevolgen die dit voor hen kan hebben of heeft gehad. Bied je excuses aan en informeer de getroffene over de stappen die je onderneemt om het recht te zetten. Vraag wat de persoon van jou nodig heeft. Je kunt de getroffene ook ondersteunen door meer informatie te geven over hoe die bijvoorbeeld intieme beelden van zichzelf kan laten verwijderen

Naar anderen toe

Misschien heb je seksueel getinte berichten of beelden met anderen gedeeld of online geplaatst? Dan breng je hen best op de hoogte. 

Leg uit waarom jouw gedrag niet oké was en erken dat de getroffene helemaal geen schuld treft aan de situatie: jij bent de enige verantwoordelijke. Vraag de personen naar wie je intieme beelden of berichten hebt gestuurd om alle bestanden te wissen en ze niet verder te verspreiden.

Draag zelf bij tot de preventie van digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld

Om digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld te voorkomen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen openlijk ertegen optreden. Dit toont duidelijk aan dat dit niet aanvaardbaar is en kan bijdragen tot de bewustmaking van (potentiële) plegers en hen, maar eigenlijk iedereen, aanzetten na te denken over hun eigen gedrag. Ook jij kan hierin een rol spelen.

Je kunt jezelf verder informeren over digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld. Zo kan je grensoverschrijdend gedrag van jezelf, maar ook van anderen, beter herkennen en op een gepaste manier reageren of actie ondernemen.

Vanuit je eigen ervaring kan je andere mensen bewustmaken van hun gedrag, zowel online als offline, en zo bijdragen tot de preventie van digitaal seksueel geweld. Respecteer daarbij altijd de privacy van de getroffene.

Als je zelf getuige bent van digitaal seksueel grensoverschrijdend gedrag, kan je ingrijpen om het te stoppen. Neem zeker niet zelf deel, maar spreek bijvoorbeeld de pleger aan op hun gedrag.

Je kan ook verenigingen steunen die zich inzetten tegen digitaal seksueel geweld, seksisme en andere vormen van discriminatie en geweld.